Hallitaanko yrityksessänne ohjelmisto-omaisuutta, vai hallitseeko ohjelmisto-omaisuus yritystänne?

25.11.2016
Arja Davidsson

Teetimme kyselyn merkittäville suomalaisille yrityksille lisenssien hallintaan liittyen alkukesällä 2016. Kyselyyn vastanneet edustivat pääasiassa yrityksen talous- ja IT -johtoa. Mielenkiintoista oli todeta, että ohjelmistolisenssien hallinta ei kiinnosta yritysten talousjohtoa siinä määrin kuin IT -johtajia. Lisenssienhallinta parhaimmillaan on sitä, että saavutetaan säästöjä yrityksen IT-kustannuksiin optimoimalla ohjelmisto-omaisuus vastaamaan yrityksen tarpeita. Tämän jos jokin luulisi sytyttävän talouspuolen innostuksen. Säästöjähän haetaan jatkuvasti eri osa-alueilla.

Milloin on oikea aika?

Toinen kyselyssä esiin noussut asia liittyy ohjelmistohallinnan kehittämiseen. Lähes 50% vastanneista kertoi, että he haluavat kehittää yhtiön ohjelmisto-omaisuuden hallintaa. Kuitenkaan yli 70% vastanneista ei aikonut investoida asiaan tämän kuluvan vuoden aikana. Milloin on oikea aika panostaa tämän kriittisen osa-alueen kehittämiseen? Odottaako vai toimiako heti? Ja miksi odottaa?

Mukaan alan asiantuntija?

Yllättävän monessa organisaatiossa ohjelmisto omaisuutta hallitaan itse, ja yhtä yllättävää on se, että hallintaa tehdään kotikutoisesti itse kyhätyillä Excel- yms. sovelluksilla. Yrityksissä on keskimäärin 3-5 merkittävän teknologiatoimittajan ratkaisuja käytössään. Jos mukaan otetaan myös kaikki muut pienemmätkin ohjelmistotalot, joiden tuotteita yhtiössä käytetään, puhumme merkittävästä lisenssiviidakosta. Minkälainen joukko asiantuntijoita tarvitaan pitämään huolta siitä, että usein hyvin kimurantit ja vaikeasti tulkittavat ohjelmistolisenssien ehdot täyttyvät? Vai onko talossa oma ”tohtori” joka maalaislääkäri Kiminkisen tapaan hallitsee vaivan kuin vaivan?

Oletko ohjelmisto-omaisuutesi maalaislääkäri?

Yhteenvetona kyselystä meille jäi käteen kuitenkin positiivinen kuva yritysten tahtotilasta. Halua ohjelmisto-omaisuuden hallinnan kehittämiselle sekä lisensoinnin optimoinnille selkeästi on. Syitä, miksi tätä asiaa kenties lykätään organisaatioissa, on varmasti monia. Digitalisoitumisen sekä tiedon määrän ja hallinnan kannalta IT ja juuri ohjelmisto-omaisuus on henkilöstön ohella yrityksen arvokkainta pääomaa. Jos talousjohtajan kone onkin tyhjä ohjelmista eräänä aamuna, jos auditoija koputtaa ovelle, jos tieto vuotaa yrityksen ulkopuolelle, jos konesalin kapasiteetti ei enää riitäkään, kenelle soitetaan?

Lue lisää  -   COMPAREXin asiantuntijablogit